fbpx
Architecture

AY Architects provides timber science laboratory to London college

A zigzagging construction of spruce beams helps the roof of a science laboratory on the Eleanor Palmer Main College in Kentish City, London, designed by AY Architects.

The one-storey college has been constructed totally out of timber, utilizing beams, columns and joists of ordinary sizes with built-in plywood furnishings and clad with horizontal slats of Siberian larch.

Internally, the construction of the Eleanor Palmer Science Lab has been left uncovered to make the architectural development a instructing level for pupils.

AY Architects seemed to the Victorian craze for amassing and displaying scientific discoveries and oddities to make the Eleanor Palmer Science Lab a “marvel room” that visibly demonstrates points of architectural know-how to pupils.

Eleanor Palmer Science Lab by AY Architects

“Through the design course of we thought-about how structure might be manifested by way of the technique of the college curriculum: processes, forces, supplies and residing issues,” defined the observe.

“We imagined that over time the constructing would turn out to be a repository of artefacts, devices and constructions, like a up to date, room-size cupboard of curiosities.”

Eleanor Palmer Science Lab by AY Architects

The 2 triangular types of the roof sit barely greater than the constructing and home skylights. The roof form helps the construction’s passive air flow technique by way of small air flow hatches positioned excessive on the partitions.

Sinks, storage and show cupboards line the perimeters of the house, conserving the centre as a versatile house that may home something from tables and chairs to larger-scale constructing initiatives.

Eleanor Palmer Science Lab by AY Architects
Picture is by Yeoryia Manolopoulou

Dealing with out onto the college’s sports activities courts to the west, a strip of glazing sits above a protracted picket bench, each to herald mild and create a way of curiosity for pupils outdoors.

On the southern finish of the Eleanor Palmer Science Lab a big set of doorways open out onto the playground. The north a door leads by way of to a small science backyard, with play gear designed by Unit Lab and Electrical Pedals.

To the east, the lab abuts the college’s Victorian boundary wall. Its picket kind peeks excessive, minimising its impression on the road whereas nonetheless being seen.

Eleanor Palmer Science Lab by AY Architects

A small, picture-frame fashion window has been created on this wall to create a connection between the college and the road, signalling the laboratory’s presence and creating a way of shock for passers-by.

AY Architects additionally designed the close by Montpelier Neighborhood Nursery in 2013, which additionally has an uncovered timber construction animated by angular plywood ceilings.

Images is by Nick Kane except in any other case acknowledged.

Share: